3D-bewegingsanalyse voor optimalisatie van de individuele zwemtechniek

Op weg naar olympisch goud kan iedere seconde het verschil maken. In het InnoSportLab de Tongelreep in Eindhoven wordt daarom de zwemslag van menig Nederlands topzwemmer tot in detail geanalyseerd. Hierbij worden bewegingswetenschappelijke kennis en innovaties toegepast in de (top)sportpraktijk. In een artikel in De Volkskrant lichtte bewegingswetenschapper Sander Schreven recentelijk toe op welke manier het InnoSportLab de Nederlandse zwemtop naar een nog hoger niveau tilt. Lees hieronder een interview met Sander over zijn functie, achtergrond en ambities in de bewegingswetenschappen.

Kan je toelichten wat je in je huidige functie doet?

Vanuit InnoSportLab de Tongelreep in Eindhoven ondersteunen we de nationale zwemploeg. Hierbij verrichten we metingen in de trainingssituatie op verschillende gebieden zoals biomechanica, (spier)fysiologie en talentherkenning. Ook doen we wedstrijdanalyses. Dit met als doel om zwemmers en coaches van de juiste informatie te voorzien, zodat ze hun prestaties kunnen verbeteren. Zelf hou ik me met name bezig met de biomechanica van het zwemmen. Daarnaast vind ik het ook leuk om nieuwe meet- en feedbacksystemen te ontwikkelen om zwemmers en coaches van snelle feedback te kunnen voorzien.

Welke opleiding heb je gedaan voordat je aan de slag ging bij InnoSportLab de Tongelreep?

Ik heb de bachelor- en masteropleiding Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam gedaan.

Hoe ben je bij deze functie terecht gekomen?

Roald van der Vliet (directeur InnoSportLab de Tongelreep) heeft sinds het lab van start is gegaan altijd veel stageplekken beschikbaar gesteld. In 2009 mocht ik mijn afstudeerstage in het InnoSportLab uitvoeren. Ik heb van jongs af aan veel affiniteit gehad met sport in het algemeen en topsport in het bijzonder. Toen ik merkte hoe gedreven de zwemmers, coaches en collega’s in het InnoSportLab waren om iedere dag het beste uit zichzelf te halen, werd ik daar meteen door aangestoken en ge├»nspireerd. Ik wilde heel graag in deze omgeving aan de slag blijven. Via een promotieonderzoek aan de VU, destijds mogelijk gemaakt door InnoSportNL, kreeg ik de kans om wetenschappelijk onderzoek te combineren met de werkzaamheden in de sportpraktijk. Het kunnen werken in deze topsportpraktijk was voor mij een droom die uitkwam.

Wat vind je leuk aan je functie?

Ik vind het super leuk om met gedreven coaches en sporters te werken. Ook kan ik in deze omgeving werken op het snijvlak tussen Bewegingswetenschappen en technologie, twee gebieden die me altijd hebben aangetrokken. En een aantal jaar ben ik, samen met Roald, meegereisd naar belangrijke internationale wedstrijden en trainingskampen van de zwemploeg. Dat waren fantastische momenten met een mooie ploeg. En als laatste en belangrijkste punt: we hebben iedere dag veel lol met ons team. Daardoor voelt hard werken nooit als ‘moeten’.

Wat zijn je ambities binnen je onderzoeksproject?

Ik hoop dat we de komende jaren nog beter gaan snappen hoe zwemmen precies werkt en hoe we die kennis kunnen gebruiken om individuele zwemmers beter te maken. Ik denk dat we daar nog wel wat jaren mee vooruit kunnen!

Hoe zie je je toekomst als bewegingswetenschapper voor je?

Ik merk dat er soms best een kloof bestaat tussen de wetenschappelijke kennis die beschikbaar is en de toepassing van die kennis in de praktijk. Ik denk dat het naast het ontwikkelen van nieuwe kennis dus minstens net zo belangrijk is (in ieder geval in de topsportpraktijk) om coaches en sporters te ondersteunen om hun werkwijzen nog beter aan te laten sluiten bij reeds bestaande kennis.