Exercise is medicine, maar niet voor long covid
Hoewel de coronapandemie voor de meeste mensen al een tijd geleden lijkt, kampt een grote groep mensen nog dagelijks met de gevolgen van een coronabesmetting. Eén op de acht mensen heeft last van long covid, wat zich uit in cognitieve en fysieke problemen en extreme vermoeidheid. Bij veel chronische ziekten wordt beweging voorgeschreven als medicijn. Uit recent onderzoek van bewegingswetenschapper Rob Wust en zijn team blijkt dat beweging juist averechts werkt voor het herstellen van long covid.
Lange tijd was het onduidelijk waar de vermoeidheidsklachten van mensen met long covid vandaan kwamen. Uit het onderzoek van Rob Wust (Vrije Universiteit Amsterdam) en zijn collega’s blijkt dat de extreme vermoeidheid van mensen met long covid voortkomt uit een aantal biologische veranderingen, zoals spierschade en verminderde energieproductie. Hoewel inspanning vaak een positief effect heeft op het behandelen van chronische ziekten, denk aan hartfalen of diabetes, zorgt het bij mensen met long covid voor een toename van de klachten doordat er meer spierschade optreedt.
De resultaten van het onderzoek zijn een eerste stap richting de behandeling van long covid en vormen een waarschuwing voor fysiotherapeuten: beweging kan schadelijk zijn voor het herstel na long covid.
Het onderzoek van Rob Wust en zijn collega’s vind je hier. Berichtgeving over het onderzoek vind je hier.