Looponderzoek tijdens Nijmeegse 4Daagse

Van 19 tot en met 22 augustus was het weer tijd voor het grootste evenement van Nederland en de grootste wandelprestatietocht ter wereld: De Nijmeegse 4Daagse! Ruim 38.000 lopers daagden zichzelf uit om 30/40/50 km per dag te lopen. Onderzoekers van de Sint Maartenskliniek zagen in al deze duizenden stappen de uitgelezen kans om een pilot-test te doen. Het doel: testen of met behulp van draagbare bewegingssensoren verschillende loopkarakteristieken (o.a. loopsnelheid, staplengte, asymmetrie van de stappen) bepaald kunnen worden. Daarnaast werd gekeken of deze karakteristieken als gevolg van vermoeidheid of pijn veranderden over de dag of tussen de dagen.

Voor dit pilot-onderzoek zijn zes medewerkers van de Sint Maartenskliniek uitgerust met sensoren tijdens het lopen van de 4Daagse. Ze droegen drie sensoren: één op elke voet en één op de onderrug. De data van de sensoren werd na het lopen uitgelezen en geanalyseerd met algoritmes die door de Sint Maartenskliniek zijn ontwikkeld. Door de grote hoeveelheid aan data die tijdens de 4Daagse verzameld is, kunnen deze algoritmes verder ontwikkeld worden.
Naast het dragen van de sensoren werden de deelnemers bij de start, twee keer tijdens het lopen en vlak voor de finish gevraagd hun mate van vermoeidheid en pijn te scoren. Deze gegevens konden gebruikt worden om te beoordelen of de manier van lopen, gemeten met de sensoren, wordt beïnvloed door deze factoren.

Positief nieuws is dat de algoritmes de gewenste loopkarakteristieken uit de ruwe data kunnen halen. Daarnaast bleken ze voldoende gevoelig om relatief kleine veranderingen in het looppatroon in kaart te brengen. Daarmee is deze pilot zeer geslaagd.

Het beoordelen van de sensoren is een belangrijke stap in het onderzoek vanuit de Topspecialistische Zorg en Onderzoek subsidie dat bij de Sint Maartenskliniek loopt. Dit is gericht op het verbeteren van de diagnose en behandeling van mensen met complexe neurologische loopproblemen. Senior onderzoeker Noël Keijsers en junior onderzoeker Lara Visch legde aan het dagblad de Gelderlander uit dat het verzamelen van loopgegevens in de thuissituatie nodig is om een realistischer beeld te krijgen van hoe patiënten lopen in het dagelijks leven.