Rapenburg race 2023

Ieder jaar vindt de Rapenburg race plaats om geld in te zamelen voor onderzoek naar dwarslaesies. Zo ook afgelopen 16 september. PhD student Simone Berkelmans (op het midden in de foto), die bij Reade werkt met de Tesla suit (elektrostimulatie) voor dwarslaesiepatiƫnten, deed dit jaar ook mee en vertelt waarom de Rapenburg race zo belangrijk is:

Iedereen kan een dwarslaesie oplopen. Het zijn niet alleen mensen die een ongeluk krijgen. Spontaan kan een bloedvat knappen, een ontsteking optreden, een tumor bij het ruggenmerg ontstaan, of door ouderdom langzaam een vernauwing ontwikkelen, en nog tal van andere oorzaken. Een dwarslaesie heeft een ingrijpende impact op iemands leven; dingen die voorheen vanzelfsprekend waren, kunnen niet meer worden gedaan. Alles verandert: van het aankleden, instappen in de auto, lopen en zelfzorg tot het behouden van werk, tijd doorbrengen met familie en vrienden, het vinden van zingeving, en nog veel meer. Het betekent dat je je leven op een andere manier moet vormgeven en op zoek moet gaan naar nieuwe wegen.

Er zijn voortdurende technologische innovaties en nieuwe ontwikkelingen die de wetenschap in beweging zetten. Via onderzoek kunnen we ontdekken wat werkt en voor wie het werkt. De theorie en de praktijk vormen de brug die we moeten slaan met onderzoek, iets wat we ook bij Revalidatiecentrum Reade doen. Deze brug moet onder andere leiden tot een verbetering in levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie.”

Dit is de reden waarom Team Reade op zaterdag 16 september deelnam aan de Rapenburg Race, onder het motto “dwars door Leiden”. Honderden deelnemers zwommen door de prachtige grachten van Leiden om geld in te zamelen voor onderzoek dat tot doel heeft de levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie te verbeteren.

Het financiele doel van dit jaar is nog niet behaald, help het onderzoek verder en support team Reade of doneer op de algemene website. Meer informatie over de onderzoeken die lopen is te vinden op de website van de Reade Foundation