Software voor bewegingswetenschappers

Veel bewegingswetenschappers kunnen goed overweg met programma’s als Matlab, Python of R, maar voor sommige taken zijn specialistischere programma’s nodig. De afgelopen maand is er nieuws uitgekomen over twee van deze programma’s: GAIT.SCRIPT en OpenSim Creator

GAIT.SCRIPT

10 november kreeg Sarah Dekker de Revalidatie Jaarprijs voor innovatieve patiƫntenzorg 2022 uitgereikt voor het project GAIT.SCRIPT. Samen met een team van onderzoekers en artsen (Annemieke Buizer, Koen Wishaupt, Marjolein van der Krogt en Han Houdijk) maakte zij een interpretatietool om gangbeeldanalyse bij kinderen met Cerebrale Parese te vergemakkelijken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Impairment Focused Interpretation methode, waarbij afwijkingen in het looppatroon worden gekoppeld aan onderliggende stoornissen. Meer informatie over de uitreiking en het GAIT.SCRIPT vind je hieronder. Ook kan je via onderstaande link het volledige artikel over het project lezen.

OpenSim Creator

OpenSim in een opensource tool die gebruikt kan worden om spierskeletmodellen te maken en deze te gebruiken voor simulaties. De afgelopen tijd zijn Adam Kewly en Ajay Seth bezig geweest met het uitbreiden van het programma met OpenSim Creator. Deze extensie maakt het mogelijk om stap voor stap een volledig spierskeletmodel te bouwen, waar dit voorheen alleen handmatig mogelijk was in bijvoorbeeld Kladblok. Voor dit project hebben zij afgelopen maand de Chan Zuckerberg Initiative (CZI) Essential Open Source Software for Science (EOSS) prijs gekregen, waarmee zij verdere ontwikkelingen kunnen financieren. De software en een voorbeeld van de toepassing van OpenSim kan je vinden via de links hieronder.