Technologie voor beweging

Technologie is continu in ontwikkeling, zo ook binnen bewegingswetenschappen. Deze maand lichten we twee technologische ontwikkelingen uit die ondersteuning bieden bij beweging.

Vorige week was het groot in het nieuws: “Verlamde man kan door ‘digitale brug’ tussen hersenen en rug lopen“. Neurowetenschappers slaagden erin om met behulp van implantaten en kunstmatige intelligentie de ‘loopsignalen’ vanuit de hersenen naar het ruggenmerg door te sturen, waardoor de laesie in de rug wordt omzeild. Meer informatie vind je in deze publicatie en op de site van de Sint Maartenskliniek, waar de verlamde man revalideerde.

Waar sommige mensen hulp nodig hebben bij het maken van bewegingen, hebben andere hulp nodig om minder te bewegen. Het Delftse bedrijf STIL werkt er hard aan om tremors te onderdrukken bij mensen met bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson. STIL ontwikkelde een anti-tremor orthose die Parkinsonpatiƫnten de mogelijkheid geeft om dagelijkse taken weer zelfstandig te kunnen uitvoeren. Afgelopen week hebben zij hun werk mogen presenteren op het tremor congres in New York, waarmee zij hopen op internationale samenwerkingen om zo meer mensen te kunnen helpen.