Themabijeenkomst IG sport 30 november

De Interessegroep Sport van de Vereniging voor Bewegingswetenschappen Nederland (VvBN) nodigt je uit voor haar volgende themabijeenkomst op donderdagavond 30 november 2023: VAN TRAININGSDATA TOT TRAININGSSCHEMA – HET WIELRENNEN ONDER DE LOEP. Tijdens deze avond laten twee interessante sprekers hun licht schijnen op wielrennen en trainingsschema’s.

Programma

18.30-19.00 Ontvangst met luxe broodjes
19.00-19.45 Jim van den Berg – Wielertraining in de praktijk
19.45-20.00 Pauze
20.00-20.45 Prof. Rob Lamberts – Overreaching and fatigue resistance in high-performance cycling
20.45-21.30 Borrel

Over de sprekers

Jim van den Berg (professioneel wielertrainer en -coach) was in zijn jeugd competitief wielrenner. Je kunt hem kennen als CEO van JOIN Sports, het bedrijf achter de JOIN Cycling training app, of van de ‘Beter Worden Podcast’ die hij maakt met onder andere voormalig profwielrenner Laurens ten Dam. Jim zal tijdens deze themabijeenkomst ingaan op de verschillen in training en begeleiding tussen recreatieve wielrenners en profs, de voor- en nadelen van het rule-based opstellen van trainingsschema’s en de mogelijkheden van het ontsluiten van steeds meer data ten aanzien van het verbeteren van trainingsadviezen.

Prof. dr. Rob Lamberts leidt de onderzoeksafdeling van de ‘Division of Movement Science and Exercise Therapy’ bij Stellenbosch University. Daarnaast is hij voorzitter van het ‘Master and Doctoral Committee at the Department of Exercise, Sport and Lifestyle Medicine’ en vertegenwoordiger binnen de ‘Committee of Postgraduate Research’ aan de Faculty of Medicine and Health Sciences. Tijdens zijn presentatie zal Prof Lamberts ingaan op verschillende manieren hoe wielrenners gemonitord kunnen worden (zowel in het lab als in de praktijk) en welke parameters belangrijk zijn om functional overreaching te kunnen meten. Ook bespreekt hij de rol van fatigue resistance (physiological resilience) in de wielersport en hoe data uit de praktijk gebruikt kan worden om inzicht te krijgen in deze belangrijke parameter voor wielrennen op het hoogste niveau.

Locatie

De bijeenkomst vindt plaats in: Seats2meet Utrecht, Moreelsepark 65. Deze locatie is dichtbij het Centraal Station Utrecht. Een uitgebreide routebeschrijving en meer informatie kunt u vinden op: www.seats2meet.com.

Kosten

Kosten voor deelname, koffie, thee en broodjes bedragen 0 euro voor leden van de VvBN en 20 euro voor niet-leden, contant te voldoen bij binnenkomst. Bij bezoek van één (voor studenten) of meerdere themabijeenkomsten per jaar is een lidmaatschap van de VvBN voordeliger (zie www.vvbn.org).

Aanmelden

Aanmelden voor de bijeenkomst kan t/m 29 november via het invullen van dit formulier.

Bij deze bijeenkomst zijn uiteraard ook niet-bewegingswetenschappers welkom (bijv. trainers, coaches, atleten). Deze uitnodiging mag doorgestuurd worden naar iedereen die belangstelling heeft voor onderhavige onderwerpen. Hopelijk zien we je op donderdag 30 november!

Met sportieve groet,

IG Sport: Bjorn de Laat, Koen Levels, Lieke Schiphof-Godart, Pim Koolwijk en Lennart Teunissen