Verhoogd valrisico verlagen

Het ziet er altijd prachtig uit die witte laag sneeuw en bevroren wateren maar we zijn toch ook altijd weer blij als de wegen weer vrij zijn. De zin “Kijk uit voor de gladheid” zal vaak uitgesproken zijn afgelopen week. En even snel doorlopen zit er niet in met die gladheid. Dat allemaal voor de angst om uit te glijden en te vallen. Voor veel Nederlanders is deze angst weer verdwenen met verdwijnen van de ijzel. Maar helaas is er ook een grote groep mensen waarbij deze angst nooit zal verdwijnen.

Trainen op schaatsschoenen

Bewegingswetenschappers van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben bedacht om ouderen een balanstraining te geven die moet voorkomen dat ze vallen. Bij deze training gebruiken ze een speciale schoen. Het lijkt op een schaats maar in dit geval kan het “ijzer”, een smal rubber balkje onder de zool, wel buigen. In het radio-programma Villa VdB vertelt onderzoeker Moira van Leeuwen meer over deze training die onderdeel was van haar proefschrift.

Ook nuttig voor andere groepen?

Het zou natuurlijk mooi zijn om niet alleen voor ouderen maar ook voor andere mensen die vaker vallen zo’n training te hebben. Uit recent onderzoek van het Radboud UMC is namelijk gebleken dat mensen na een milde beroerte of TIA 2x zo vaak vallen ten opzichte van leeftijdsgenoten zonder beroerte. Dit is opmerkelijk aangezien er altijd wordt beweerd dat je niks overhoudt aan een TIA of milde beroerte. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Neurorehabilitation and Neural Repair. De Gelderlander weidde er ook een artikel aan.