Vrije Universiteit Amsterdam

De bachelor Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam is een bèta-opleiding waarin je leert hoe mensen bewegen, wat er gebeurt als bewegen een uitdaging wordt en hoe beweging in de sportpraktijk en gezondheidszorg geoptimaliseerd kan worden.

Bij Bewegingswetenschappen onderzoek je vanuit verschillende achtergronden en invalshoeken hoe ons bewegingsapparaat is opgebouwd, hoe het werkt en hoe beperkingen en blessures kunnen ontstaan.

Je leert over het trainen van spieren, uithoudingsvermogen en wat de gevolgen van stress kunnen zijn op prestaties.
Je onderzoekt de wisselwerking tussen je hersenen, spieren en skelet en hoe dit zorgt voor bewegingen. Ook ontdek je door welke factoren in en buiten de mens het mis kan gaan.
Hoe kun je bewegen optimaliseren bij bijvoorbeeld blessures, beperkingen en ziektes?
Je denkt na over mogelijke oplossingen voor specifieke vragen uit de sport en gezondheidszorg en doet daarvoor tijdens je studie veel experimenten in verschillende bewegingslaboratoria.
Vaak gebruik je hierbij verschillende meetapparatuur en analyseer je de gegevens met behulp van wiskundige formules in zelfgeschreven programmeercodes.
In deze studie ga je dus zeker een beroep doen op je bèta-talenten. Met een goede basiskennis van wiskunde en natuurkunde maak je een goede start.

In deze opleiding onderzoek je menselijk bewegen in de praktijk van sport, gezondheidszorg en revalidatie en maak je ook kennis met fundamenteel onderzoek.
Tijdens je studie breng je de verkregen theoretische kennis in de praktijk via je eigen experimenten en onderzoeksprojecten. Dit doe je natuurlijk met hulp van je docenten.
Een aantal daarvan werkt namelijk ook buiten de VU, bijvoorbeeld bij bekende sportclubs, het VU Medisch Centrum, revalidatiecentra, of bedrijven die trainings- of medische instrumenten ontwikkelen.

De startdatum van deze opleiding is

1 september
Logo VU Amsterdam