Kennismaken met de sprekers van het VvBN jaarsymposium: Mathieu Heijboer

Op vrijdag 21 april vindt het jaarlijkse symposium van de VvBN plaats in Utrecht. Het thema van dit jaar is ‘De impact van de bewegingswetenschappen’. Er zal vanuit verschillende invalshoeken worden teruggeblikt op 50 jaar bewegingswetenschappen. Om alvast in de stemming te komen voor het symposium zal er iedere week een spreker worden geïntroduceerd op de website. Deze week maken we kennis met Mathieu Heijboer.

Kan je heel kort zeggen wat je op het symposium gaat vertellen?
Ik geef een inkijkje hoe wetenschappelijke kennis toegepast wordt in het performance programma van de Jumbo-Visma wielerploeg en de rol van vele BW’ers daarin.

Het thema van het huidige symposium is ‘De impact van bewegingswetenschappen’ waarbij er wordt teruggekeken op 50 jaar BW, hoe kijk je hier zelf naar?
Het mooie van het vak bewegingswetenschappen is dat het over beweging gaat, maar het vakgebied zelf is ook continu in beweging. Het beweegt mee met de vraagstukken van de tijd en daarmee is een bewegingswetenschapper nooit te vangen in 1 profiel. Gelukkig zien we wel dat in de loop der tijd bewegingswetenschappers steeds vaker en belangrijkere rol innemen in de medische wereld, in de sport en/of in de wetenschap.

Wat verwacht je van het komende symposium?
Ik verwacht veel te leren van collega’s uit andere vakgebieden en hoop uiteraard ook oude bekenden te zien. 

Wat vind je het grootste succes van de bewegingswetenschappen, het pareltje?
Hoewel sport de belangrijkste bijzaak ter wereld is, vind ik de uitvinding van de klapschaats en de succesvolle toepassing ervan een van de pareltjes van Bewegingswetenschappen.